Caloriile sunt cantitatea de energie pe care un aliment o furnizează corpului nostru și care este esențială pentru îndeplinirea funcțiilor noastre vitale.
Se estimează că fiecare grup de alimente ne oferă un anumit număr de calorii. În acest fel, putem vorbi despre următoarele:
- În 1 g de carbohidrați găsim 4 calorii.
- În 1 g de proteine, 4 calorii.
- În 1 g de grăsime, 9 calorii.
Caloriile devin combustibil pentru activitatea noastră fizică, iar cele care nu sunt utilizate ajung să fie stocate în sistemul nostru de rezervă ca grăsime.
Cu toate acestea, nu putem presupune că toate caloriile sunt egale. De fapt, mai multe studii demonstrează că organismul absoarbe mai puține calorii din alimentele minim procesate, deoarece digestia lor este mai dificilă. Prin urmare, alimentele de origine industrială îngrașă mai mult, deoarece asimilarea lor este simplă și sunt într-un fel, „predigerate”, deci o parte a muncii este deja realizată. Trebuie să avem în vedere acest lucru atunci când examinăm tabelul nutrițional al alimentelor ambalate, deoarece, deși pot avea aceleași calorii, nu este același lucru să consumi un măr proaspăt decât un suc din acest fruct.